BAHAN-BAHAN
3 EKOR IKAN KELI
2 ULAS BWG MERAH
2 ULAS BWG PUTIH
8 TANGKAI CILI KERING
1 INCI KUNYIT HIDUP
2 BTG SERAI
2 INCI BELACAN
1 INCI HALIA
3 SUDU BESAR GULA
1 SUDU TEH GARAM
1 SUDU TEH PERISA TAMBAHAN
4 SUDU BESAR SUSU CAIR
SEHELAI DAUN KUNYIT
2 SUDU BESAR AIR LEMON
CARA
1. BASUH IKAN KELI SEBERSIH-BERSIHNYA. KEMUDIAN TOSKAN AIRNYA.
2. BLANDER KESEMUA BAHAN KECUALI LEMON, IKAN KELI, DAN SUSU CAIR DENGAN SEDIKIT AIR.
3.MASUKKAN SEDIKIT PERAHAN LEMON DAN SUSU CAIR.
4. PERAPKAN IKAN DENGAN BAHAN KISAR TADI SELAMA SETENGAH JAM. LAGI LAMA LAGI BAGUS.
5. KEMUDIAN BAKAR. KUAH LEBIHAN PERAPAN BOLEH DITUMIS DAN LETAKKAN DI ATAS IKAN KELI YANG SIAP DIBAKAR.
SELAMAT MENCUBA..
TADAAA...INILAH HASILNYA.. |
3 EKOR IKAN KELI
2 ULAS BWG MERAH
2 ULAS BWG PUTIH
8 TANGKAI CILI KERING
1 INCI KUNYIT HIDUP
2 BTG SERAI
2 INCI BELACAN
1 INCI HALIA
3 SUDU BESAR GULA
1 SUDU TEH GARAM
1 SUDU TEH PERISA TAMBAHAN
4 SUDU BESAR SUSU CAIR
SEHELAI DAUN KUNYIT
2 SUDU BESAR AIR LEMON
CARA
1. BASUH IKAN KELI SEBERSIH-BERSIHNYA. KEMUDIAN TOSKAN AIRNYA.
2. BLANDER KESEMUA BAHAN KECUALI LEMON, IKAN KELI, DAN SUSU CAIR DENGAN SEDIKIT AIR.
3.MASUKKAN SEDIKIT PERAHAN LEMON DAN SUSU CAIR.
PERAP DI DALAM PETI SEJUK TAU... |
4. PERAPKAN IKAN DENGAN BAHAN KISAR TADI SELAMA SETENGAH JAM. LAGI LAMA LAGI BAGUS.
BAKAR SECARA TRADISIONAL JA..KAWAL API SECARA MANUAL.HEHEHE.. |
5. KEMUDIAN BAKAR. KUAH LEBIHAN PERAPAN BOLEH DITUMIS DAN LETAKKAN DI ATAS IKAN KELI YANG SIAP DIBAKAR.
SELAMAT MENCUBA..